#9 , 07 aug 2014 15:20
Die professor heeft misschien wel gelijk, deze toestand is in de hand gewerkt door de mentaliteitswijziging van de horeca klanten, de cafés zijn tot een minimum herleid bij gebrek aan klanten, bijna geen mensen gaan na hun werk nog iets drinken zoals vroeger het geval was.
De eet cultuur is totaal veranderd, ook zijn er veel te veel eetgelegenheden in vergelijking met vroeger, dan had je een frietkar en één of twee restaurants in een dorp, nu zijn er tig frituren, pita en piza zaken, meeneem chinees en noem maar op, van het goede veel te veel, de gewone restaurants hun kaart is in 30 jaar totaal veranderd, bijna geen voorgerechten meer en als er al zijn peper duur omdat ze groot genoeg moet zijn want ze nemen een voor gerecht als hoofdgerecht, vroeger werd aan alle tafels wijn geschonken nu is dit tot een strikt minimum herleid, en vroeger koos men een goede wijn van de kaart, nu is een huiswijn voldoende, of een karafje, en de meesten een pintje.
Men dronk na het eten een pous-café en men vroeg een sigaar, alle beide weg, sigaar niet meer te krijgen en pous-café wil men ook al niet meer wegens de alcohol controle.
Dit alles betekend voor de uitbater een zeer groot inkomsten verlies en met het zelfde personeel, daarbij komt nog de reservaties waardoor het onmogelijk nog word om twee maal vol te zetten op één avond, 30 jaar geleden bestond de reservaties niet, wie eerst kwam had eerst plaats, nu reserveert men al voor een spahetie te eten, dit stond vroeger zelfs niet op de kaart van een restaurant, nu om zijn hoofd boven water te houden zet men dit op de lunchkaart en toch word er s'avonds er naar gevraag door mensen die een reservatie hebben gedaan.
Cash betalen maar nee zeg, met een kaart en de uitbater terug 2% van zijn winst weg!
Mosselen a volonté, wel men gaat met twee personen de enne mosselen en de andere een goedkoop slaatje of een kaaskroketje en dan maar tussen door met twee mosselen eten, zelfde voor de spare-ribs.
Enz... enz...
En de restaurateur ziet als maar zijn winst verminderen.
Wat ik hier opnoem is enkel voor restaurants en brasserie geldig, de frituur daar tegen, verdienden pakken geld, de aardappelen waren op 1/08/2014 15€ per ton genoteerd dit is 0,015€ per kg op de BELGAPOM-notering.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.