Normaal zou dit moeten want anders heeft deze kassa geen enkel effect, men schrijft nu ook BTW bonnetje uit als je de rekening vraagt(allez als ze al één geven) en men vergat deze BTW bon in de meeste gevallen mee te geven, en zo was er zwart.Vraag was eerder of er bij een controle zou over gevallen worden dat de rekening pas in de GKS wordt gezet op het moment van afrekenen.
Dat is een verhaal die velen hier niet graag willen horen. Maar het is nochtans juist en de harde realiteit.
Het grote probleem in de horeca is personeel. Wie gaat er voor 8 à 10 euro netto per uur of vrijdag -en zaterdagavond gaan werken? Veel extra's bij onze klanten hebben een uitkering, personen ten laste, zijn werkloos, ... Zij mogen dan een beperkt aantal uren bijverdienen. De meerderheid van onze klanten zou niet liever hebben dan vast personeel in dienst, alleen al omdat extra's in veel gevallen niet zo betrouwbaar zijn in afspraken nakomen. Ook al kost hun dit een serieuze stuiver.
En sommige van die extra's willen wel terug gaan werken, maar telkens wij een loonberekening maken komen zij tot de vaststelling dat het voordeliger is om thuis te blijven dan te gaan werken.
Andere zaken? Welke andere zaken?Op zich gaan andere zaken ook meer omzet draaien vanwege minder concurrentie nadat de cowboys failliet zijn gegaan, ze kunnen uitbreiden en meer personeel in dienst nemen. Ik denk dat het aantal werklozen dat de Horeca sector zelf voorspelt, zwaar overdreven is.
Veel tewerkstelling zal verdwijnen, veel tewerkstelling zal plots ontstaan (door regularisatie). Het totaal aantal werkkrachten zal zeker verminderen, het aantal witte werkkrachten zal stijgen.1) in horeca wordt in het zwart gewerkt en dat is niet correct
2) als horeca niet meer in zwart werkt zullen veel etablisementen (moeten) sluiten met negatief effect op de tewerkstelling
JPV ik vrees dat U toch wat kort door de bocht gaat.Veel tewerkstelling zal verdwijnen, veel tewerkstelling zal plots ontstaan (door regularisatie). Het totaal aantal werkkrachten zal zeker verminderen, het aantal witte werkkrachten zal stijgen.1) in horeca wordt in het zwart gewerkt en dat is niet correct
2) als horeca niet meer in zwart werkt zullen veel etablisementen (moeten) sluiten met negatief effect op de tewerkstelling
De horeca heeft al een ganse reeks uitzonderingsmaatregelen om het gemakkelijk te maken om mensen tewerk te stellen. Ze hebben lonen waarover werkgevers absoluut niet kunnen klagen (hoge loonkost is absurd). Nét door die lage lonen en slechte werkomstandigheden (gesplitste werkroosters, lage toeslagen voor laatavondarbeid, ...) kunnen ze moeilijk volk vinden. De sector is dus structureel te laag geprijsd. Als er daar op lange termijn geen bereidheid is om meer te betalen voor een pintje, maaltijd of overnachting, moet de sector saneren. Metaalbedrijven blijven ook geen decennia uitschreeuwen dat ze hun marchandise te laag moeten verkopen en de overheid geen oplossing biedt. Nee, die bedrijven saneren. Wat ook in de horeca moet gebeuren.